Projekter

Rødding Kirke

Rødding Kirke

Da gamle kirker har rigtig store problemer med indeklimaet og forekomsten af skimmelsvamp, ville vi i Rødding Kirke, lave målinger med IC-meter. 

Den lokale præst Niels Peter Jacobsen  kunne følge alle målingerne og grafer på IC-meter softwaren, og blive klogere på hvordan selve indeklimaet var i kirken.

Den relative fugtighed var rigtig høj, og temperaturen meget lav. Den høje fugtighed giver rigtig mange problemer såsom skimmelsvamp og angreb af borebiller i træværket i selve kirken. Kirken er også indenfor få år blevet renoveret netop da der var rigtig meget træværk som var angrebet af borebiller og skulle skiftes.  I renoveringen var der ikke etableret ventilation eller affugtning af kirkerummet, så betingelserne for borebiller og skimmelsvamp er der fortsat.

Udover dette, fandt vi ud af, at radiatorerne i kirken ikke har effekt nok til at varme kirken op på de ønskede 20 grader under en gudstjeneste i de kolde forårsmåneder, og dermed også vintermånederne.

I foråret var der konfirmation i kirken – og her kunne vi måle en Co2 koncentration på 6.200 ppm !  Denne ekstreme dårlig luftkvalitet medføre meget ubehag fra mennesker da den virkelig er medvirkende til mindre koncentration og stor træthed – der er simpelthen ikke ilt nok. IC-meter kan maksimalt måle 10.000 ppm, så vi var meget tæt på instrumentets max værdier. Endnu engang skal man være opmærksom på at ifølge Arbejdstilsynet så er der straks påbud når koncentrationen er over 2.000 ppm i over 20 minutter.

Kirken er nu opmærksom på at der skal kraftig ventilation og åbne døre og vinduer i kirken – især når man samles mange mennesker i et forholdsvis lille rum.

 

Eksempler på målinger og afrapportering i IC Meter Cloud interfase

KURVE FOR MÅLING AF LUFTFUGTIGHED

KURVE FOR MÅLING AF CO2

UGERAPPORT MED OVERSIGT AF UDVIKLING

Date

1. januar 2019

Tags

Indeklima, IC Meter

Specialister i optimering af energi og indeklima

Kontakt

Daugaard Energi ApS

Åkandevej 13 
DK-8830 Tjele

T: +45 30 26 68 13

E: fd@daugaardenergi.dk