fbpx
Rødding Kirke

Rødding Kirke

Kirken i Rødding var kølig og alt for fugtig

Problem: Man ønsker at overvåge varmen i kirken og sikre et bedre indeklima. 

Løsning: At blive klogere på, hvornår varmen skal aktiveres (el) før besøgende i kirken ankommer 

Udbytte: Kirken får begrænset tiden, hvor elvarmen er tændt. Det giver en energibesparelse 

KONTAKT

Mange kirker har problemer med indeklimaet

Det er helt almindeligt, at gamle kirker har massive problemer med indeklimaet og høj forekomst af skimmelsvamp. I Rødding Kirke ville man derfor måle, hvordan det reelt stod til med kirkerummets temperatur og fugtindhold. Vi brugte den lille og meget nøjagtige måler, IC-Meter, til opgaven.

Præsten tjekker

Den lokale præst i Rødding, Niels Peter Jacobsen, fulgte alle målinger og grafer på IC-Meter softwaren for at blive klogere på, hvordan selve indeklimaet var i kirken. Den relative fugtighed var rigtig høj, og temperaturen var meget lav. Den høje fugtighed giver mange problemer som skimmelsvamp og angreb af borebiller i træværket i selve kirken. Kirken er også indenfor få år blevet renoveret, idet rigtig meget træværk, som var angrebet af borebiller, skulle skiftes. Under renoveringen blev der ikke etableret ventilation eller affugtning af kirkerummet, så betingelserne for borebiller og skimmelsvamp er der fortsat.

Vidste du

CO2 måles i parts per million (ppm), som er antallet af CO2-molekyler for hver million. Niveauet uden døre er omkring 300 ppm.

For høj fugtighed under konfirmation

Daugaard Energi fandt også ud af, at radiatorerne i kirken ikke har effekt nok til at varme den op på de ønskede 20 grader under en gudstjeneste i de kolde forårsmåneder og i vintermånederne

I foråret var der konfirmation, hvor vi målte en CO2-koncentration på 6.200 ppm. Den ekstremt dårlig luftkvalitet kan medføre træthed og manglende koncentration hos kirkens besøgende. IC-Meter kan maksimalt måle 10.000 ppm, så vi var tæt på instrumentets max værdier.

Ventilation og åbne vinduer

Her bør man være opmærksom på, at ifølge Arbejdstilsynet er der straks påbud, når koncentrationen er over 2.000 ppm i over 20 minutter. Kirkens personale og ledelse er nu bevidst om, at der skal kraftig ventilation og åbne døre og vinduer i kirken til. – Særligt når mange mennesker samles i et forholdsvis lille rum. Vi kunne konstatere, at CO2-indholdet i luften ikke var under 2.000 ppm før efter fem dage. Det giver os vished om, at selv om kirken er en ældre bygning, sker luftskiftet meget langsomt.

Date

1. januar 2019

Tags

Indeklima, IC-Meter
Daugaard Energi - Logo

Specialister i optimering af energi og indeklima
Daugaard Energi ApS
Åkandevej 13
DK-8830 Tjele
T: +45 30 26 68 13
E: fd@daugaardenergi.dk

Privatlivspolitik
Cookiepolitik